İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

 Çalışmakta olan insanların işsiz kalması sonrasında yeni bir işe başlamalarına kadar geçen süreç içerisinde devlet tarafından temel gereksinimlerinin karşılanması adına aldıkları ödeneğe işsizlik maaşı adı verilmektedir. Bu maaşın alınması için belirli şartlar bulunmaktadır.

4447 Sayılı Kanuna Göre

 İşsizlik sigortasına dahil olan bir iş yerinde çalışmakta olan kişinin istek, sağlık ve gerekli yeterliliğe sahip olmasına rağmen kendi isteği ya da hatası sonrasında işini kaybetmesi,

işsizlik

işsizlik

Hizmet akdi feshinin yapılmasından önceki 120 günlük süreçte 120 günlük primin ödenmesi, düzenli çalışılan ve son 3 yılın içerisinde 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödenen çalışanlar işsizlik sigortası alabileceklerdir.

İşsizlik sigortası için işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde gerekli olan başvurunun yapılması gerekmektedir. Gecikecek olan başvuru sonrasında ne yazık ki ödenekten yararlanma olanağı ortadan kalkmış olacaktır.

İstifa Durumunda Haklı Fesih Şartları

Düşünülenin aksine işsizlik maaşı yalnızca işten çıkartılan kişilere verilmez. Haklı fesih durumlarının söz konusu olması ispatlandığı takdirde kişiler istifa ettikleri halde maaş alabilirler.

işsizlik maaşı

işsizlik maaşı

Haklı Fesih Durumlar;

İşverenin iyi niyet hallerine ve ahlak standartlarına uymayan davranışları

İş yerinin farklı sebeplerden ötürü başka birinin yönetimine geçmesi ya da el değiştirmesi

İş yerinin niteliğinin değişmesi

Çalışmakta olan kişinin hakkının ödenmemesi

Maaşın eksik gösterilmesi

İşverenin hatalarından ötürü hakaret, küfür ile karşı karşıya kalma ve bununla beraber fazla mesaiye maruz kalma gibi etkenler; haklı fesih durumları ve kişiler istifa etseler dahi işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olacaklar.

Yorum Ekle