Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Altın, parlak sarı yapısı ile dünyanın en değerli metallerinden biridir. İşlenerek çeşitli süslemeler haline getirilen metal, aside dayanıklılığı, kolay işlenmesi ve doğadaki serbest halde bulunması nedeniyle tarih boyunca tüm uygarlıkların ilgisini çekmiştir. Değerli bir metal olduğu için genellikle taklit edilir. Altının sahte olduğunu anlamak için çeşitli yöntemlere başvurulur ve bu yöntemleri en iyi bilenler genelde kuyumculardır. Kuyumcular tek bir hareketle dahi altının sahteliği konusunda bilgi verebilirler.

Damga Yöntemi

Aldığınız altının üzerinde bir damga olmalıdır. Altının üzerinde damga olup olmadığını dikkatlice kontrol ederek altının sahte mi gerçek mi olduğunu anlayabilirsiniz. Küçük de olsa bu kaşe üzerinde marka patent kaşesi, sertifika numarası ve damga gibi bilgiler yer alır. Ancak ender durumlarda, bazı ürünlerin ticari marka olmayabilir. Ürün üzerinde marka patent mührü olmasa bile mutlaka başka bilgiler bulunmalıdır.

Isırma Yöntemi

Isırma yöntemi gerçek altını anlamak için kullanılmış ve eski çağlardan beri en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Altın kolayca çizilebilen, deforme olan ve şekillendirilebilen yumuşak ve hassas bir metaldir. Altını satın alacağınız kişi bu yöntemi beğenmese de altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri bırakırsanız altının gerçek olduğunu anlarsınız. Sahte altını ısırdığınızda ise üzerinde diş izleri olmayacaktır.

Ses Yöntemi

Isırık yönteminden sonra en meşhur yöntem ses yöntemidir. Gerçek altın sert bir yüzeye konduğunda keskin ve güçlü  bir ses çıkaracaktır. Sahte altında bu ses çok zayıftır. Isırık yöntemi gibi kuyumcular ve altın satıcıları da ses yönteminden hoşlanmazlar. Çünkü bu iki yöntemde de altına zarar verme ihtimali çok yüksektir.

Mıknatıs Yöntemi

Altın manyetik bir metal olmadığı için mıknatısa yakın olduğu zaman çekim yapmaz. Bu yöntemin kullanımı kolaydır, altına herhangi bir zarar vermez ve en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Yoğunluk Yöntemi

Altın, yüksek yoğunluklu bir metaldir. Bu nedenle, aynı büyüklükteki başka bir mücevher parçasından çok daha ağırdır. Hassas bir terazi yardımıyla altını aynı özelliklere sahip mücevherlerle karşılaştırabilirsiniz. Ağırlık farkı yoksa bu altın sahte olabilir.

Seramik Plaka Yöntemi

Seramik plaka yönteminde altın ile seramik plaka üzerine çizikler atılır. Plakadaki çizgiler siyahsa altın muhtemelen sahtedir.

Nitrik Asit Yöntemi

Asit elde etmenin zorluğu ve evde asit kullanmanın tehlikeleri göz önüne alındığında, en iyisi bu testi kuyumcuya bırakmaktır. Bu yöntemde altının üzerine bir damla nitrik asit damlatılır. Maddeler arasında hiçbir tepkime olmazsa altının gerçek olma olasılığı yüksektir.

Yorum Ekle