Antartika’nın Dev Buzdağı olan A-68’e Ne Oldu?

12 Temmuz 2017’de Antarktika’daki Larsen C Buz katmanında artan çatlamanın nihayet yol kat ettiğini ve yaklaşık 2,240 mil kare (5800 kilometrekarelik) buzdağının çöktüğü açıklandı. O zamandan beri Ulusal Buz Merkezi (NIC)buzdağı A-68’in ne olduğunu ve nereye gittiğini izlemeye başladı.

buzdağı

buzdağı

A-68’in küresel rüzgârlar ve Dünya’nın dönme kuvvetleri tarafından oluşturulan bir okyanus akımı sistemi olan Weddell Gyre’de Antarktika Yarımadası boyunca doğu-kuzeydoğuya doğru kayması bekleniyor. Buradan, kuzeyde sürüklenmeden ve Antarktika Circumpolar Akımı’na girmeden önce bir miktar küçük buzdağına bölünmüş gibi görünüyor. Dünyadaki en güçlü okyanus akıntılarından biri, doğuya doğru akıyor ve Antarktika kıtasını kuşatıyor, yol boyunca Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarının güney bölümlerinden geçiyor.

Bilim İnsanları Parçalanan Buzdağı için Endişeli

Norveçli kâşif Carl Larsen’in adını taşıyan Larsen C Buz katmanı kitlesinin önemli bir bölümünü kaybettikten sonra yeni çatlaklar ve devasa buzdağları potansiyeli taşıyor. Meteorologlar, buz katmanından çıkan büyük bir buzdağı olan Iceberg B-15’in oluşumundan bu yana geçen 17 yıl boyunca 28 parçaya ayrıldığını kaydediyor. Bu parçalardan dördü hala uzmanlar tarafından takip ediliyor ve en büyüğü olan B-15T, bölgede yaklaşık 256 mil kare (663 kilometre karelik) alan kaplıyor.

buz dağı

buz dağı

Antarktika araştırmacısı Adrian Luckman 14 Temmuz’da buzdağının parçalanma sürecinin başladığını A-68’in iki parçaya ayrıldığını, tweetledi. Sutherland, buzdağının parçalarının kıyı boyunca giriş alanlarına sıkışabileceğini yazıyor, ancak büyük olasılıkla Güney Okyanusu’nun sularında yavaş yavaş eriyeceklerini göreceksiniz. Bu süreç on yıllar alabilir, yani sulardaki gemiler bu tehlikeli buzdağı engellerini geçmek zorunda kalacaklardır.

Yorum Ekle