Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte para nasıl anlaşılır? Günlük hayatımızda en çok kullandığımız unsurlardan bir tanesi paradır. Bu sebeple birçok dolandırıcı bu alana yönelmiş ve endişeyi de beraberinde getirmiştir. Birçok kişi almış ya da alacak olduğu paraların sahte olup olmadığı konusunda şüpheye düşmektedir. Peki, bu noktada mevcut sahte parayı anlamak için ne yapılmalıdır? Sahte paranın anlaşılması üzerine birçok yöntem mevcuttur. Bununla birlikte sahte paraların anlaşılmasının kolaylaşması adına cihazlar da üretilmeye devam etmektedir. Bir cihaza sahip değilseniz, sahte parayı anlamak için şu adımları izleyebilirsiniz;

sahte para

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte para konusunda endişe yaşıyorsanız ve nasıl anlayacağınızı bilmiyor iseniz, aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri dikkate alarak karar verebilirsiniz.

Banknotlar, özel üretimi yapılan kağıt türleridir. Bu sebeple dolandırıcı kişiler bu kağıdın dokusunda ve inceliğine kolay bir şekilde ulaşamazlar. Çoğu zaman paranın sahteliği buradan anlaşılabilmektedir.

Kabartma baskı, her parada kullanılan yöntemdir. Paraların üzerinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Atatürk resmi ve banknot değerinin kabartmalı bir şekilde olduğundan emin olun.

Bütün paralarda, ışığa tutulduklarında Atatürk resmi belirmektedir. Çok bilinen bir yöntem olduğundan genellikle bu durumun kopyası yapılabilmektedir. Banknotlar ışığa tutulduklarında sol üst bölümde yer alan şekilleri paranın arka yüzündeki şekillerle birleşerek değeri ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem daha az bilinir olduğundan bu noktaya dikkat etmek önem arz edecektir.

Banknotun ön yüzünde yer alan ay- yıldız motifinin içerisinde mikro harflerle banknot değeri yer almaktadır.

Banknotlarda kullanılan Braille alfabesi, dokunulduğunda nokta hissi bırakmaktadır. Bu kısım paranın ön kısmında filigranın sol üst köşesinde yer almaktadır.

Banknotların üzerinde yer alan ve TL değerinin göründüğü şeritler farklı açılardan bakıldığında altın sarısı rengine dönüşmektedir.

Banknotların üzerinde yer alan şeritlerde farklı motifler bulunmakta ve farklı açılardan bakıldıklarında yansıma yapmaktadırlar.

Banknotların üzerinde yer alan şeritlerdeki dikdörtgen şekiller, farklı açılardan bakıldığında banknot değerine dönüşmektedir.

Ultraviyole ışığı altında; 5 ve 10 TL mavi renk, 20 ve 50 TL kırmızı renk, 100 ve 200 TL ise sarı renkte parlama yapmaktadır.

Yorum Ekle